Kurczak w tempurze

Fajny przepis na kurczaka w trochę innej odsłonie, bo nie w panierce z bułki tartej czy grillowanego.

Mieszankę przypraw tworzymy sami. Moja wyszła dość pikantna, gdyż takie lubię najbardziej.

Do tak przyrządzonego kurczaka świetnie pasują frytki lub ryż.

Kurczak w tempurze
Kurczak w tempurze

Porcji: 2

Składniki:

400g fileta z kurczaka

0k. 40g mąki pszennej

ok. 40g mąki kukurydzianej

150ml zimnej wody gazowanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

przyprawy: pieprz cytrynowy, tarty imbir, kurkuma, sól, pieprz

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy na większe kawałki i przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i imbirem.

Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, po czym dodajemy wodę i mieszamy, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany.

Kawałki mięsa obtaczamy w przygotowanej masie i smażymy na głębokim oleju do uzyskania złotego koloru.

Kurczak w tempurze
Kurczak w tempurze
Kurczak w tempurze
Kurczak w tempurze

 

<a href=”https://www.bloglovin.com/blog/14409133/?claim=sjrp4vbcumj„>Follow my blog with Bloglovin</a>
 
 
 
 

 

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: