Kurczak w papryce i pieczarkach

Smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu. Co więcej trzeba?

Porcji: 3-4

Składniki:

ok 500 g fileta z kurczaka, pokrojonego w paseczki

sól, pieprz

1 duża cebula, pokrojona w kostkę

3 szklanki małych pieczarek, przekrojonych wpół

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka mielonego kuminu

1 szklanka bulionu

1 puszka pomidorów w puszce

1 duża papryka czerwona, pokrojona w paseczki

1 łyżeczka cukru

natka pietruszki, do oprószenia 

Sposób przygotowania:

  1. Paseczki kurczaka natrzyj solą, pieprzem i usmaż na rozgrzanej pateni (na 1 łyżce oleju) z obu stron na złoty kolor. Wyciągnij kurczaka z patelni i dolej kolejną łyżkę oleju na patelnię. 
  2. Na patelnię dodaj cebulę i co jakiś czas miejszając, powinna się zeszklić. Dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę, paprykę. Mieszamy i podsmażamy wszystko kilka minut.
  3. Dodajemy kurczaka, wlewamy bulion, pomidory, cukier oraz kumin. Mieszamy i zagotowujemy. Gdy tylko wszystko się zagotuje, zmniejszamy gaz na minimum, przykrywamy patelnię i dusimy, aż sos się zredukuje. Co jakiś czas mieszamy, próbujemy, i ewentualnie doprawiamy.
  4. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Kurczak w papryce i pieczarkach

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: