Kurczak w aromatycznych pieczarkach

Dwa opakowania mini pieczarek w lodówce to znak, że trzeba zrobić pyszny aromatyczny pieczarkowy sos. Jest delikatny, kremowy i bardzo dobrze komponuje się z kurczakiem. Zresztą z kurczakiem to się chyba wszystko dobrze komponuje.

Przed podaniem dobrze jest posypać danie sporą ilością natki pietruszki. Możesz podać z ryżem, ziemniakami czy kaszą.

Kurczak w pieczarkach
Kurczak w pieczarkach

Porcji: 4

Składniki:

3 duże filety z kurczaka pokrojone na spore kawałki

4 łyżki masła

4 łyżki oliwy

2 opakowania baby pieczarek

2 ząbki czosnku

0,5 szklanki bulionu z kurczaka

1 szklanka śmietany kremówki

garść natki pietruszki

Mąka do obtoczenia kurczaka:

1 szklanka mąki pszennej

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu

2 łyżeczki sproszkowanego czosnku

Sposób przygotowania:

Wymieszaj składniki mąki i wsyp ją do plastikowej torebki i włóż tam pokrojonego kurczaka i dobrze wymieszaj.

Większe pieczarki przekrój na pół a małe zostaw.

Podgrzej na patelni 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy. Dodaj porcje kurczaka i smaż na średnim ogniu z dwóch stron do czerwoności. Wyciągnij kurczaka i odstaw na bok.

Dodaj pozostałe 2 łyżki masła i wsyp wszystkie pieczarki. Dodaj czosnek i smaż całość około 5 minut na średnim ogniu. Dodaj bulion z kurczaka i usmażonego kurczaka. Gotuj wszystko około 20 minut. Dodaj kremówkę i dobrze wymieszaj całość. Po kilku minutach sos powinien zgęstnieć. Posyp obficie natką pietruszki.

ENJOY THE FOOD 🙂

Kurczak w pieczarkach
Kurczak w pieczarkach
Kurczak w pieczarkach
Kurczak w pieczarkach

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: