Już kilka razy przygotowywałam to danie, ale dopiero teraz udostępniam przepis. Wcześniej, to albo bardzo słabe zdjęcie wyszło, albo szybko zniknęło z talerza, albo nie było dobrego światła na zdjęcie itd.
Na szczęście dziś mogę zdradzić moją recepturę.
Przepis jest prosty, nie wymaga wyszukanych składników i naprawdę wyśmienicie smakuje. Rozpływa się w ustach.
A moje wcześniejsze orientalne dania to:

Porcji: 3-4
Składniki:
około 400 g fileta z kurczaka, pokrojonego w większą kostkę
sól, pieprz
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
2 jajka
olej do smażenia
Sos:
1/2 szklanki cukru
4 łyżki ketchupu
1/2 szklanki octu winnego jabłkowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka soli czosnkowej
Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 175 C i przygotuj dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj i odstaw.
- Kurczaka dopraw solą, pieprzem i bardzo dokładnie posyp mąką kukurydzianą.
- Na patelni rozgrzej olej (oleju wlej na głębokość około 2 cm).
- Kurczaka obtoczonego w mące maczaj w jajku i smaż na dobrze rozgrzanej patelni (duży gaz) na złoty kolor z obu stron. Kawałki kurczaka powinny się szybko zarumienić, dosłownie około minuty na stronę. Usmażonego kurczaka od razu przekładaj na przygotowaną blaszkę.
- Całość polej przygotowanym sosem i piecz około 20 minut.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów: