Kurczak słodko-kwaśny HIT

Udostępnij przepis
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Już kilka razy przygotowywałam to danie, ale dopiero teraz udostępniam przepis. Wcześniej, to albo bardzo słabe zdjęcie wyszło, albo szybko zniknęło z talerza, albo nie było dobrego światła na zdjęcie itd.

Na szczęście dziś mogę zdradzić moją recepturę.

Przepis jest prosty, nie wymaga wyszukanych składników i naprawdę wyśmienicie smakuje. Rozpływa się w ustach.

A moje wcześniejsze orientalne dania to:

Kurczak curry

Kurczak po koreańsku

Smażony makaron po koreańsku

Kurczak słodko-kwaśny HIT

Porcji: 3-4

Składniki:

około 400 g fileta z kurczaka, pokrojonego w większą kostkę

sól, pieprz

3/4 szklanki mąki kukurydzianej

2 jajka

olej do smażenia

Sos:

1/2 szklanki cukru

4 łyżki ketchupu

1/2 szklanki octu winnego jabłkowego

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka soli czosnkowej

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 175 C  i przygotuj dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj i odstaw.
  3. Kurczaka dopraw solą, pieprzem i bardzo dokładnie posyp mąką kukurydzianą.
  4. Na patelni rozgrzej olej (oleju wlej na głębokość około 2 cm).
  5. Kurczaka obtoczonego w mące maczaj w jajku i smaż na dobrze rozgrzanej patelni (duży gaz) na złoty kolor z obu stron. Kawałki kurczaka powinny się szybko zarumienić, dosłownie około minuty na stronę. Usmażonego kurczaka od razu przekładaj na przygotowaną blaszkę.
  6. Całość polej przygotowanym sosem i piecz około 20 minut.
  7. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Kurczak słodko-kwaśny HIT
Kurczak słodko-kwaśny HIT

Print Friendly, PDF & Email

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

Udostępnij przepis
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest