Kurczak słodko-kwaśny HIT

Już kilka razy przygotowywałam to danie, ale dopiero teraz udostępniam przepis. Wcześniej, to albo bardzo słabe zdjęcie wyszło, albo szybko zniknęło z talerza, albo nie było dobrego światła na zdjęcie itd.

Na szczęście dziś mogę zdradzić moją recepturę.

Przepis jest prosty, nie wymaga wyszukanych składników i naprawdę wyśmienicie smakuje. Rozpływa się w ustach.

A moje wcześniejsze orientalne dania to:

Kurczak curry

Kurczak po koreańsku

Smażony makaron po koreańsku

Kurczak słodko-kwaśny HIT

Porcji: 3-4

Składniki:

około 400 g fileta z kurczaka, pokrojonego w większą kostkę

sól, pieprz

3/4 szklanki mąki kukurydzianej

2 jajka

olej do smażenia

Sos:

1/2 szklanki cukru

4 łyżki ketchupu

1/2 szklanki octu winnego jabłkowego

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka soli czosnkowej

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 175 C  i przygotuj dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj i odstaw.
  3. Kurczaka dopraw solą, pieprzem i bardzo dokładnie posyp mąką kukurydzianą.
  4. Na patelni rozgrzej olej (oleju wlej na głębokość około 2 cm).
  5. Kurczaka obtoczonego w mące maczaj w jajku i smaż na dobrze rozgrzanej patelni (duży gaz) na złoty kolor z obu stron. Kawałki kurczaka powinny się szybko zarumienić, dosłownie około minuty na stronę. Usmażonego kurczaka od razu przekładaj na przygotowaną blaszkę.
  6. Całość polej przygotowanym sosem i piecz około 20 minut.
  7. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Kurczak słodko-kwaśny HIT
Kurczak słodko-kwaśny HIT

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: