Kurczak z rozmarynem

Kurczak z rozmarynem

Niedziela, a za oknem od rana pada deszcz. Postanowiłam tego dnia zrobić coś nowego, ugotować coś nowego, bo ile razy można jeść te same potrawy. Trzeba wypróbowywać nowe przepisy, inspirować się, chociażby przejrzeniem jakieś książki kucharskiej, a na pewno odkryjemy nowe danie, które Nas zachwyci 🙂 Idąc za ciosem, obiacałam sobie, że od następnego tygodnia będę przyrządzać przynajmniej dwa razy w tygodniu nowe potrawy. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

A tymaczasem dzisiaj w ten mokry dzień zrobiłam kurczaka, przyprawionego świeżą gałązką rozmarynu oraz tymianku.

Taka wersja kurczaka zadowoli zwolenników świeżych ziół. Ja użyłam rozmarynu, tymianku, ale równie dobrze możesz użyć innych  świeżych ziół.

Jako dodatek do mięska polecam przyrządzić warzywka lub puree. Pozostawiam to Waszej woli 🙂

Kurczak z rozmarynem
Kurczak z rozmarynem

SKŁADNIKI:

4 duże gałązki rozmarynu

4 duże gałązki tymianku

4 filety z kurczaka

0,5 łyżeczki płatków chilli

sól i świeżo mielony pieprz

2 łyżki oliwy extra virgin

pół szklanki bulionu z kurczaka

1 łyżeczka mąki wymieszana z 2 łyżeczkami wody

SPOSóB PRZYGOTOWANIA:

1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni C.

2. Każdą pierś z kurczaka obłóż ciasno gałązkami rozmarynu i tymianku. Posyp płatkami chilli oraz przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

3. Na  dużej nagrzanej patelni zacznij smażyć filety. Nie ściągaj z niego rozmarynu ani tymianku. Smaż z każdej strony po pięć 5 minut, aż lekko zbrązowieją.  Tak usmażonego kurczaka przełóż na blaszkę i piecz w piekarniku jeszcze około 20min.

4. Po upieczeniu przełóż kurczaka na talerz i owiń folią.

5. Pozostały po kurczaku tłuszcz wlej na patelnię i zacznij podgrzewać, dodając bulion. Wymieszaj i dodaj mieszankę mąki i wody. Ponownie zamieszaj. Gotuj przez 1 minutę. Zdejmij z ognia. Polej kurczaka sosem i podawaj.

ENJOY THE FOOD

Kurczak z rozmarynem
Kurczak z rozmarynem
Kurczak z Rozmarynem
Kurczak z Rozmarynem
Kurczak z Rozmarynem
Kurczak z Rozmarynem

Albo pyszny kurczak bazyliowy

Bazyliowy kurczak
Bazyliowy kurczak

Zobacz także inne moje przepisy:

[slideshow_deploy id=’804′]

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

6 thoughts on “Kurczak z rozmarynem”

  1. Muszę przyznać, że w sobotę skorzystałem z Twojego przepisu, ale nie miałem okazji skomentować. W każdym razie był świetny i czekam na kolejne przepisy z kurczakiem w roli głównej 🙂

    1. Sliwka Wegierka

      Ciesze sie ze smakowalo, polecam teraz wypróbować bazyliowego kurczaka, jest niesamowity 🙂

  2. Przepis genialny, ten jak i bazyliowy smakują świetnie. Przede wszystkim bardzo ładnie te kurczaki wyglądają na talerzu 🙂 Mój narzeczony mięsożerny zachwycony 😉

Comments are closed.