Często piekę kurczaka, ale na soli zrobiłam pierwszy raz, i szczerze mówiąc jestem pod wrażeniem smaku 🙂
Mięso wyszło niezwykle delikatne i soczyste. A zazwyczaj pieczone kurczaki mają taką wysuszoną pierś. Tutaj wszystko było soczyste.
Aby był troszkę zdrowszy polecam użyć do natarcia go oleju z pestek winogron.

Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 10min
Czas pieczenia: 90min
Składniki:
1kg gruboziarnistej soli
kurczak- ja zawsze używam ekologicznego
4 ząbki czosnku
gałązki rozmarynu
1 cytryna
suszony estragon
natka pietruszki
lubczyk
pieprz
olej z pestek winogron
dodatkiem może być pieczywo np. takie albo ryż np.taki
Sposób przygotowania:
Umyj i dobrze osusz kurczaka. Włóż do środka plastry cytryny, gałązki rozmarynu, suszony estragon, natkę pietruszki oraz lubczyk.
Pieprz wymieszaj z olejem i bardzo dokładnie natrzyj nim kurczaka.
Sól wysyp do formy, w której będzie pieczony kurczak.
Piecz w żaroodpornej formie lub teflonowej formie w 200° C 45min z jednej strony i 45min z drugiej strony.
ENJOY THE FOOD
Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów: