Kurczak pieczony na grubej soli

Często piekę kurczaka, ale na soli zrobiłam pierwszy raz, i szczerze mówiąc jestem pod wrażeniem smaku 🙂

Mięso wyszło niezwykle delikatne i soczyste. A zazwyczaj pieczone kurczaki mają taką wysuszoną pierś. Tutaj wszystko było soczyste.

Aby był troszkę zdrowszy polecam użyć do natarcia go oleju z pestek winogron.

Walentynkowe menu

Kurczak pieczony na grubej soli
Kurczak pieczony na grubej soli

Ilość porcji: 3

Czas przygotowania: 10min

Czas pieczenia: 90min

Składniki:

1kg gruboziarnistej soli

kurczak- ja zawsze używam ekologicznego

4 ząbki czosnku

gałązki rozmarynu

1 cytryna

suszony estragon

natka pietruszki

lubczyk

pieprz

olej z pestek winogron

dodatkiem może być pieczywo np. takie albo ryż np.taki

 

Sposób przygotowania:

Umyj i dobrze osusz kurczaka. Włóż do środka plastry cytryny, gałązki rozmarynu, suszony estragon, natkę pietruszki oraz lubczyk.

Pieprz wymieszaj z olejem i bardzo dokładnie natrzyj nim kurczaka.

Sól wysyp do formy, w której będzie pieczony kurczak.

Piecz w żaroodpornej formie lub teflonowej formie w 200° C 45min z jednej strony i 45min z drugiej strony.

ENJOY THE FOOD

Kurczak pieczony na grubej soli
Kurczak pieczony na grubej soli
Kurczak pieczony na grubej soli
Kurczak pieczony na grubej soli

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: