Kulki z indyka

Kulki z indyka przygotowane wcześniej mogą być wykorzystane na wiele sposobów: jako samodzielny mięsny obiad, mogą być duszone w sosie, mogą być ugrillowane lub pieczone.

U mnie zazwyczaj najpierw krótko je podsmażam na dużym ogniu a potem duszę w sosie, wówczas są niezwykle aromatyczne i soczyste.

Kulki z indyka

Składniki:

ok 500 g mielonego mięsa z indyka 

1 duża cebula czerwona, pokrojona w kotkę

garść świeżej natki pietruszki

1 jajko

3-4 łyżki bułki tartej

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżka słodkiej papryki czerwonej

1 łyżeczka mielonego kuminu

szczypta chilli

2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę

1/3 szklanki wody gazowanej  (aby nadać puszystości)

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy i lepimy kule ulubionej wielkości. Smażymy na rozgrzanym oleju, lub grillujemy, albo pieczemy.
  2. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
  3. Najlepiej przygotować je kilka godzin przed przyrządzaniem, wówczas smaki się przegryzą i będą bardziej aromatyczne.

Kulki z indyka
Kulki z indyka
Kulki z indyka