Kulki z indyka w żółtym sosie curry

Prosto, smacznie, do syta i orientalnie.

Kulki z indyka w żółtym sosie curry

Porcji: 4

Składniki:

kulki indycze:

ok 400 g mięsa mielonego z indyka/lub inne mięso

1 jajko

1/2 szklanki bułki tartej

1 łyżka soli

garść świeżej poszatkowanej kolendry

2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę

1 duża cebula, drobno  pokrojona

1 łyżka mielonego kuminu

Sos:

2 łyżki żółtej pasty curry

1 puszka mleczka kokosowego

2 szklanki bulionu z kurczaka

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na kulki dokładnie wymieszaj i ulep… kulki. Odstaw do lodówki.
  2. Na większej patelni upraż pastę curry, aż zacznie pachnieć. Zalej ją mleczkiem kokosowym i bulionem. Zagotuj. Dodaj przygotowane mięsne kulki. Gotuj kilka minut i przykryj patelnie, zmniejsz gaz. Duś, aż sos ładnie zgęstnieje.
  3. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: