Kule cukiniowo-serowe

Bardzo fajne wegetariańskie danie. Praktycznie możesz użyć różnych warzyw czy dodatków.

Dobrze jest tez dodać ser, który sie dobrze topi i jest wyrazisty w smaku.

Takie kule mogą tez byc dla dzieci fajnych sposobem na przemycenie większej ilości warzyw do posiłku.

Kombinacji jest wiele, smak jest pyszny, a i przepis banalny.

Ale jednak, jeśli masz ochotę na trochę mięsa, to mój ostatni hit na blogu to kule kurczakowe. Również świetny przepis.

Kule cukiniowo-serowe

Porcji: 12 sztuk

Składniki:

1 większa cukinia, 

garsc pieczarek

1 szklanka sera 

3/4 szklanki bułki tartej/ maki kokosowej

1 jajko

1/2 średniej cebuli, pokrojonej w kostke

 sól, pieprz

1 łyżka suszonego oregano

Sposob wykonania:

Nastaw piekarnik na 200C i przygotuj większa płaska blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.

1. Cukinie, ser należy zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. 

2. Pieczarki i cebule kroimy w drobna kostkę.

3. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i dokładnie wymieszaj.

4. Nabieraj łyżka i uformuj w dłoni kule.

5. Piecz około 30 minut, lub do zarumienienia.

Kule cukiniowo-serowe
Kule cukiniowo-serowe
Kule cukiniowo-serowe

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: