Kruche z rabarbarem, jabłkami i bezą

Już były podobne dwa przepisy do tego, ale tym razem, proponuję tutaj połączenie rabarbaru i jabłek i cynamonu.

Kruche z rabarbarem, jabłkami i bezą

Porcje: blaszka o wymiarach 20 cm x 30 cm

Składniki:

Kruchy spód:

200 g mąki pszennej

50 g mąki ziemniaczanej

200 g zimnego masła

3 łyżki cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 żółtka (białka zachowaj na bezę)

szczypta soli

Warstwa owocowa:

ok. 400 g rabarbaru, pokrojonego w kostkę

ok. 3 jabłek, obranych, pokrojonych w kostkę

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka cynamonu

Beza:

4 białka

szczypta soli

200 g cukru

1 łyżka ekstraktu z wanilli (najlepiej takiego z ziarenkami wanilli)

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 170 C i wyłóż papierem do pieczenia blaszkę do pieczenia.
  2. Do misy od miksera dodajemy mąki, masło w kawałkach, cukier, proszek do pieczenia i sól. Ucieramy mikserem (najwygodniej), aż ciasto zacznie się zbrylać i zacznie tworzyć zwarte kawałki ciasta. Ucieranie ma być bardzo krótkie około 1-2 minut. Dodajemy żółtka. Jeśli do tego czasu ciasto się nie uformuje to należy dolać około 3 łyżek lodowatej wody.
  3. Kulę ciasta rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na kształt naszej blaszki. Wykładamy ciastem blaszkę, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20 minut lub do zarumienienia.
  4. Śliwki posyp mąką ziemniaczaną oraz przyprawą i delikatnie wymieszaj, aby były dokładnie obtoczone w mące. 
  5. Białka ze szczypta soli ubij na sztywna piane i dopiero wtedy zacznij dodawać cukier. Ubijaj na wysokich obrotach. Cukier dodawaj łyżka po łyżce. 
  6. Cukier musi się rozpuścić i ustabilizować bezę. Aby sprawdzić czy jest już rozpuszczony, należy rozetrzeć trochę piany między palcami. Pod koniec ubijania dodaj ekstrakt z wanilli i na końcu już przy niskich obrotach dodaj mąkę ziemniaczaną.
  7. Na podpieczony spód wykładamy owoce i rozsmarowujemy pianę.
  8. Pieczemy ponownie 20-25 minut. Po tym czasie należy włączyć termoobieg (jeśli mamy) i zmniejszyć temperaturę do 60 C i suszyć jeszcze około 20 minut.
  9. Jeśli nie mamy termoobiegu, to po prostu zmniejszamy temperaturę i zostawiamy ciasto w piekarniku na jeszcze kilka minut. 

Kruche z rabarbarem, jabłkami i bezą
Kruche z rabarbarem, jabłkami i bezą

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: