Kruche ciasto, biały krem i świeże truskawki (wegańskie)

Udostępnij przepis
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Kolejny już i w dodatku bardzo udany przepis na kruche ciasto. Taki wypiek idealnie sprawdzi się w upalne dni bo idealnie się tutaj wpasowują świeże owoce, z których możemy czerpać garściami mnóstwo witamin.

Całość jest w wersji wegańskiej, która ani trochę nie ustepuje wersji tradycyjnej.

 

Kruche ciasto, biały krem i świeże truskawki
Kruche ciasto, biały krem i świeże truskawki
Kruche ciasto, biały krem i świeże truskawki (wegańskie)
Kruche ciasto, biały krem i świeże truskawki (wegańskie)

Forma: 20 cm x 30 cm

Składniki:

Krem z białej czekolady:

  • 120 g białej czekolady (wegańskiej)
  • 1 szklanka śmietanki kokosowej

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 160 g oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Świeże owoce

Sposób przygotowania:

Krem:

  1. W rondelku podgrzewamy na małym ogniu czekoladę wraz ze śmietanką. Mieszamy co jakiś czas i uwarzamy aby nie doprowadzić do wrzenia.
  2. Po rozpuszczeniu i połączeniu się składników zdejmujemy z ognia i odstawiamy w chłodne miejsce, a gdy ostygnie przekładamy krem do lodówki.

Ciasto kruche:

  1. W misie od miksera umieszaczamy wszystkie składniki i ucieramy, aż ciasto przybierze formę kruszonki.
  2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Wykładamy blaszkę ciastem i dociskamy je palcami do blaszki, tak, aby ciasto się zlepiło. Odkładamy blaszkę do lodówki na minimum 60 minut.
  4. Nastawiamy piekarnik na 180 C i pieczemy ciasto około 15 minut lub do zarumienienia.
  5. Wyciągamy z piekarnika i czekamy aż wystygnie.
  6. Na wystudzone i chłodne ciasto rozsmarowujemy stężały krem i dekorujemy truskawkami.
  7. Ciasto przechowyjemy w lodówce.
Kruche ciasto, biały krem i świeże truskawki (wegańskie)
Kruche ciasto, biały krem i świeże truskawki (wegańskie)
Kruche ciasto, biały krem i świeże truskawki (wegańskie)
Kruche ciasto, biały krem i świeże truskawki (wegańskie)
Print Friendly, PDF & Email

Oceń przepis

Średnia ocena 4 / 5. Ilość głosów: 4

Brak ocen

Udostępnij przepis
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Komentarze

  1. Mialam okazje zjeść Marty ciasto i jest przepyszne, (takie proste, a smaczne) na pewno zrobię je w domu 😋

Twój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *