Kruche ciasteczka z marcepanem

Zrobienie ciasteczek jest dla mnie świetnym sposobem na wyciszenie się i odstresowanie, oderwanie od codziennych problemów. To właśnie ciastka przygotowuję najczęściej w mojej kuchni. Są fajnym pomysłem na coś słodkiego, a u nas doskonale sprawdzają się jako dodatek do drugiego śniadania. Zawsze znikają w ekspresowym tempie, więc jak możesz się domyślić piekę je co najmniej 2 razy w tygodniu. Mam tu na myśli różne ciasteczka, ale ostatnio dwa razy pod rząd upiekłam właśnie te MARCEPANOWE.

Bardzo kruche, pięknie pachną marcepanem i masłem A w dodatku bez użycia jajek.

Kruche ciasteczka z marcepanem
Kruche ciasteczka z marcepanem

Porcji: około 17 sztuk

Składniki:

2oog mąki pszennej

50g mąki pełnoziarnistej

150g miękkiego masła

140g marcepanu (użyłam gotowego)

2 łyżki cukru brązowego

3 łyżki śmietany 18%

szczypta soli

opcjonalnie można dodać kilka kropel olejku migdałowego (ale ja nie dodawałam)

Sposób przygotowania:

Nastaw piekarnik na 180°C.

W malakserze zmiksuj wszystkie podane wyżej składniki. Wystarczy kilka sekund. Następnie rękoma wyrób szybko ciasto, ma mieć zwartą konsystencję i owiń w  folię spożywczą, wstaw do lodówki na 30 minut.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Po schłodzeniu ciasta rozwałkuj je i zacznij wykrawać ciastka. Wałek będzie się lepił, więc będziesz musiała podsypywać mąką.

Piecz około 13minut, aż do zrumienienia brzegów.

Wyciągnij z piekarnika i daj im ostygną na blaszce.

Smacznego 🙂

Kruche ciasteczka z marcepanem
Kruche ciasteczka z marcepanem
Kruche ciasteczka z marcepanem
Kruche ciasteczka z marcepanem

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: