Krucha tarta z bobem, frankfurterką i koperkiem

Wspaniałe, lekkie danie. Choć na cieście maślanym, kruchym, to jest to dość lekkie danie.

Taką tartę możesz sobie przygotować wieczorem i na drugi dzień zabrać do pracy lub na piknik. 

Jeśli chodzi o dodatki, to mamy tu duże pole do popisu.

Możemy dodać bardzo wiele dodatków takich jak: papryka, szynka, pieczarki, albo zrobić według mojego przepisu i mojej wizji.

Wcześniej już robiłam pyszną tartę z:

marchewką i kurczakiem

albo

tartę serową

Polecam zapoznać się z tymi przepisami.

Krucha tarta z bobem, frankfurterką i koperkiem

Porcji: dwie tarty o średnicy: 15cm

Składniki:

Kruche ciasto:

250 g mąki pszennej

120 g masła

3 żółtka

szczypta soli

Farsz:

1 1/2 szklanki ugotowanego, obranego ze skórki bobu

2 jajka

1 żółtko

250 ml śmietany kremówki

3 frankfurterki, pokrojone na mniejsze kawałki

250 g sera żółtego/mozzarelli

2 łyżki świeżego koperku

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Nastaw piekarnik na 180C i przygotuj dwie małe lub jedną dużą blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. Wsyp mąkę do misy od miksera i dodaj kawałki masła, sól i zacznij ucierać na średnich obrotach, aż uzyskasz ciasto w formie bułki tartej. Dodaj żółtka i ponownie ucieraj, aż ciasto zacznie formować się w kulę. Jeśli będzie problem z formowaniem, dodaj 1 łyżkę lodowatej wody.
  3. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30 minut.
  4. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formy. Piecz około 10 minut, lub do zarumienienia.

Farsz:

  1. W misce lekko ubij jajka, żółtka i śmietankę. Dodaj bób, kiełbaskę i koperek. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą chilli.
  2. Dodaj ser. Wymieszaj.
  3. Wylej przygotowany farsz na podpieczone spody i z powrotem włóż do piekarnika i piecz około 20 minut. 

 

Krucha tarta z bobem, frankfurterką i koperkiem
Krucha tarta z bobem, frankfurterką i koperkiem

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: