Krucha tarta z bobem, frankfurterką i koperkiem

Udostępnij przepis
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Wspaniałe, lekkie danie. Choć na cieście maślanym, kruchym, to jest to dość lekkie danie.

Taką tartę możesz sobie przygotować wieczorem i na drugi dzień zabrać do pracy lub na piknik. 

Jeśli chodzi o dodatki, to mamy tu duże pole do popisu.

Możemy dodać bardzo wiele dodatków takich jak: papryka, szynka, pieczarki, albo zrobić według mojego przepisu i mojej wizji.

Wcześniej już robiłam pyszną tartę z:

marchewką i kurczakiem

albo

tartę serową

Polecam zapoznać się z tymi przepisami.

Krucha tarta z bobem, frankfurterką i koperkiem

Porcji: dwie tarty o średnicy: 15cm

Składniki:

Kruche ciasto:

250 g mąki pszennej

120 g masła

3 żółtka

szczypta soli

Farsz:

1 1/2 szklanki ugotowanego, obranego ze skórki bobu

2 jajka

1 żółtko

250 ml śmietany kremówki

3 frankfurterki, pokrojone na mniejsze kawałki

250 g sera żółtego/mozzarelli

2 łyżki świeżego koperku

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Nastaw piekarnik na 180C i przygotuj dwie małe lub jedną dużą blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. Wsyp mąkę do misy od miksera i dodaj kawałki masła, sól i zacznij ucierać na średnich obrotach, aż uzyskasz ciasto w formie bułki tartej. Dodaj żółtka i ponownie ucieraj, aż ciasto zacznie formować się w kulę. Jeśli będzie problem z formowaniem, dodaj 1 łyżkę lodowatej wody.
  3. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30 minut.
  4. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formy. Piecz około 10 minut, lub do zarumienienia.

Farsz:

  1. W misce lekko ubij jajka, żółtka i śmietankę. Dodaj bób, kiełbaskę i koperek. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą chilli.
  2. Dodaj ser. Wymieszaj.
  3. Wylej przygotowany farsz na podpieczone spody i z powrotem włóż do piekarnika i piecz około 20 minut. 

 

Krucha tarta z bobem, frankfurterką i koperkiem
Krucha tarta z bobem, frankfurterką i koperkiem

Print Friendly, PDF & Email

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

Udostępnij przepis
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest