Krokiety zawijane w papier ryżowy

Zbliżają się Święta Bożego narodzenia, i już czuję te wszystkie świąteczne potrawy. Moje ulubione smaki w tym okresie to bez wątpienia połączenie kiszonej kapusty i suszonych grzybów.

Uwielbiam je jeść w każdej postaci, czy to pierogów, czy czysto grzybowych uszek, czy krokietów.

Z krokietami zawsze miałam taki problem, że były dla mnie o wiele za tłuste, i to właśnie na potrzeby ich odchudzenia, powstały krokiety w papierze ryżowym.

I wiecie co? Zakochałam się w tym smaku, w tej lekkości. Nie dość, że łatwe w przygotowaniu, szybko się je robi, to jeszcze nie tuczące.

Dla mnie idealna alternatywa. Dzięki temu, mogę ich zjeść znacznie więcej.

A poniżej inne moje świąteczne przepisy:

Uszka 

Pierogi bardzo grzybowe

Galareta z kurczaka

 

Świąteczne tradycje

„Espumisan Max to wyrób medyczny CE”

Krokiety zawijane w papier ryżowy

Porcji: 6 sztuk

Składniki:

6 płatów papieru ryżowego

1 szklanka grzybów suszonych, zalanych wrzątkiem

1 szklanka kapusty kiszonej, już podgotowanej

1 cebula, poszatkowana w kostkę

2 łyżki masła

1 łyżka oleju

1 łyżeczka cukru

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebulkę z cukrem podsmażamy na oleju i maśle do zarumienienia. Dodajemy drobno pokrojone (odsączone) grzybki. Chwilę podsmażamy i odstawiamy na bok.
  2. Kapustę kroimy i mieszamy razem z grzybami i cebulką. Doprawiamy solą, pieprzem, wedle uznania.
  3. Pojedynczo moczymy płaty papieru ryżowego, aż zmiękną. Trwa to kilkanaście sekund. Układamy na nich farsz i zawijamy. Gotowe!!!

Krokiety zawijane w papier ryżowy
Krokiety zawijane w papier ryżowy

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

1 thought on “Krokiety zawijane w papier ryżowy”

  1. Pingback: Marta M » Domowa Panettone

Comments are closed.