Krem z młodej marchewki z chorizo

Moja mała Mysia uwielbia wszystkie moje zupy- kremy, więc tym razem postanowiłam wykorzystać młodą marchew. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Użyłam do tego przepisu również mleka migdałowego, bo akurat miałam migdały do wykończenia zupy. Ale Ty możesz użyć dowolnego mleka i dowolnych pestek czy orzechów. W zamyśle mam użyć niedługo mleka kokosowego i ozdobić zupę prażonymi płatkami kokosowymi.

Krem z młodej marchewki z chorizo
Krem z młodej marchewki z chorizo

Porcji: 4

Składniki:

500g młodej marchewki

2 łyżki oliwy

1 szklanka białej soczewicy z puszki

500ml bulionu warzywnego

1 łyżka tartego świeżego imbiru

1 cebula

1,5 szklanki mleka migdałowego

kilka plastrów uprażonego chorizo

płatki migdałowe

natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać nie za grube plastry marchewki. Smażyć kilka minut i doprawić solą. Dodać również tarty imbir. Wsypać soczewicę i dokładnie wymieszać. Smażyć około 3 minut. Zalać bulionem i przykryć. Gotować, aż smaki się połączą a warzywka zmiękną. Następnie miksujemy na gładki krem i dodajemy mleko. Ponownie miksujemy.

Na suchej patelni prażymy płatki migdałów. Na drugiej patelni prażymy plastry chorizo.

Krem z młodej marchewki z chorizo
Krem z młodej marchewki z chorizo
Krem z młodej marchewki z chorizo
Krem z młodej marchewki z chorizo

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: