Krem z dyni piżmowej z dodatkiem gruyere

Staram się raz w tygodniu przygotować jakąś zupę. Tym razem zupa powstała z dyni piżmowej, a sporym dodatkiem był ser o dość intensywnym smaku „Gruyere”. Bardzo podkreśla on jej smak.

Przed podaniem posypałam zupę pistacjami i natką pietruszki.

Krem z dyni piżmowej z dodatkiem gruyere
Krem z dyni piżmowej z dodatkiem gruyere

Porcji: 6 miseczek

Składniki:

1l bulionu z kurczaka

2 średnie ziemniaki

1 marchewka

1 korzeń pietruszki

1 dynia piżmowa

1 papryczka jalapenio mała

2 szklanki tartego sera Gryuere

natka pietruszki

pistacje, grzanki- do podania

Sposób przygotowania:

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku.

Blendujemy całą zupę i ponownie chwilkę gotujemy,dodajemy ser, i dokładnie mieszamy, aż się ładnie rozpuści.

Podajemy posypaną natką pietruszki. Warto też przygotować do zupy grzanki z masłem czosnkowym i serem. Fajnie się komponują z zupą.

Krem z dyni piżmowej z dodatkiem gruyere
Krem z dyni piżmowej z dodatkiem gruyere
Krem z dyni piżmowej z dodatkiem gruyere
Krem z dyni piżmowej z dodatkiem gruyere

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: