Krem z pieczonej papryki

Krem z pieczonej papryki

Krem z pieczonej papryki z dodatkiem sera koziego oraz chrupiących grzanek. Coś pysznego i bardzo paprykowego.

Krem przygotowałam na bazie bulionu z ekologicznego kurczaka i ponad 1kg różnego koloru papryk.

Przygotowane do pieczenia papryki
Przygotowane do pieczenia papryki

Zazwyczaj części papryki nie miksuję, a kroję ją na części  i dodaję do zupy tuż przed podaniem razem z kawałkami sera koziego.

Krem z pieczonej papryki
Krem z pieczonej papryki

 Składniki:

Papryki ok. 1kg

5 ząbków czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek

1,2 l bulionu

kilka gałązek świeżego tymianku

sól morska, świeżo mielony pieprz pełnoziarnisty

opcjonalnie chleb na grzanki

ser kozi

1 cebula

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Paprykę myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Dodajemy też ząbki czosnku w łupinkach. Pieczemy, aż skórka w niektórych miejscach będzie czarna. Po upieczeniu papryki wkładamy ją do foliowego woreczka i czekamy  aż ostygnie. Potem będzie nam łatwiej zdjąć skórkę z papryki. Cebulę obieramy  i kroimy w piórka, podsmażamy na oliwie. Obraną paprykę przekładamy do garnka, dodajemy cebulę, świeży tymianek, obrany z łupinek czosnek, zalewamy bulionem. Chwilę gotujemy, aż składniki się połączą. Zupę zmiksować i doprawić do smaku solą, pieprzem. Przed podaniem włożyć do piekarnika kromki chleba. Podawać z serem kozim i grzankami, ewentualnie z ziarnemi słonecznika.

ENJOY THE FOOD

Krem z dyni

Zupa krem z dyni
Zupa krem z dyni

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

1 thought on “Krem z pieczonej papryki”

  1. Papryka to jedno z wielu moich ulubionych warzyw. Żałuję, że przez większą część roku papryka jest tak droga, bo chętnie jadłabym ją o wiele częściej. Zimą nie zawsze mogę pozwolić sobie na jej zakup, więc wtedy zadowalam się papryką w słoiczkach, zazwyczaj marynowaną. Ale i zdarza mi się też wyciągnąć zamrożone, gotowane na parze kawałeczki i robić leczo czy też włażnie zupę krem.

Comments are closed.