Kotleciki kofta w sosie curry

Wyjęłam z lodówki miseczkę mielonego mięsa z indyka. Popatrzyłam i dosłownie pisząć, musiałam zrobić z niego kolteciki, ale pomysłów od razu sto pojawiło się w mojej głowie.

A, że obok leżał pęczęk świeżej kolendry to postawiłam na sos curry. Czyli coś orientalnego, aromatycznego i wyrazistego.

I jeśli mocne zdecydowane smaki Cię interesują, to jest to przepis właśnie dla Ciebie.

Kotleciki kofta w sosie curry
Kotleciki kofta w sosie curry

Porcjia: 4

Składniki:

kotleciki kofta:

ok 500g mielonego mięsa np. z indyka, wieprzowego, drobiowego czy wołowego

1 cebula, drobno poszatkowana

3 ząbki czosnku, przeciśniete przez praskę

1 łyżeczka mielonego kuminu

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka chilli

1 łyżeczka soli

garść świeżej kolendry, drobno pokrojonej

oliwa do podsmażenia 

sos curry:

2 średnie cebule, drobno pokrojone

3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę

2-3 cm świeżego imbiru

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego

1 łyżeczka mielonego kuminu

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka garam masala

1 łyżeczka kurkumy

około 2 szklanek pomidorów z puszki/pieczonych pomidorów

1/2 szklanki śmietanki słodkiej/kwaśnej

1/2 szklanki jogurtu greckiego

Sposób przygotowania:

  1. Kotleciki kofta: na rozgrzanej naoliwionej patelni podsmażamy przyprawy oraz cebulę i czosnek, około kilku minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
  2. W misce mieszamy mięso oraz kolendrę, dodajemy zawartość patelni i ręką dobrze wyrabiamy. Formujemy kotleciki i odstawiamy do lodówki na około 30 minut (ten krok możemy sobie przygotować nawet dzień wcześniej).
  3. Na rozgrzanej patelni, na oleju np. kokosowym podsmażamy kotleciki na złoty kolor z obu stron i od razu wyciągamy je na talerz. Odstawiamy na bok.
  4. Sos curry: na tej samej patelni, co smażone były kotlety, podsmażamy cebule, aż będzie miękka. Dodajemy czosnek, imbir, sól, ziele angielskie, kumin, kolendrę, garam masala i kurkumę. Chwilę podsmażamy, aż z przypraw uwolni się aromat.
  5. Dodajemy pomidory, śmietankę oraz jogurt grecki. Mieszamy, zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć, to zmniejszamy gaz na minimum, dodajemy podsmażone kotleciki i przykrywamy patelnie.
  6. Dusimy około 15 minut, co jakiś czas mieszając.
  7. Podajemy z ulubionymi dodatkami, ale fajnie tutaj pasuje ryż lub chlebki naan.

Kotleciki kofta w sosie curry
Kotleciki kofta w sosie curry

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: