Kopytka z pieczonych batatów (GLUTEN-FREE)

Ten przepis z pewnością zadowoli osoby unikające glutenu. Zamiast mąki pszennej, użyłam mąki gryczanej, jajka, przypraw i pieczonego batata.

Całość oczywiście inna w smaku niż tradycyjne kopytka, ale naprawdę smaczna, a w połączeniu z ulubionym sosem wręcz pyszna.

Kopytka z pieczonych batatów (GLUTEN-FREE)
v
Kopytka z pieczonych batatów (GLUTEN-FREE)
Kopytka z pieczonych batatów (GLUTEN-FREE)

Porcji: 4-6

Składniki:

ok 500 g pieczonego batata

mąka gryczana (tyle, ile bataty zabiorą), u mnie wyszło około 2 szklanek

1 jajko

2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę

3 łyżki tartego parmezanu

lubczyk, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pieczonego batata wybieramy z łupinek i umieszczamy w misce. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy elastyczne ciasto. Rolujemy wałek i kroimy w romby.
  2. W większym garnku zagotowujemy osoloną wodę,  z dodatkiem kilku listków lubczyku.
  3. Gotujemy kopytka partiami i podajemy z ulubionymi dodatkami.
  4. Dobrze smakują też odsmażane na drugi dzień.

Kopytka z pieczonych batatów (GLUTEN-FREE)
Kopytka z pieczonych batatów (GLUTEN-FREE)