Koperty z pieczoną papryką i fetą

Zostało mi ostatnio trochę pasty z pieczonej papryki i dwa arkusze ciasta francuskiego. Postanowiłam zrobić koperty właśnie z pieczoną papryką, ale aby podkręcić ich smak dodałam do nich po dwie kostki fety. Wyszły bardzo smaczne. I znowu okazało się, że z resztek można wyczarować proste i pyszne danie. Pastę z pieczonej papryki przed nadzianiem jeszcze podsmażyłam na połowie cebulki i doprawiłam ją suszonymi ziołami takimi jak: bazylia, estragon, oregano i tymianek. Przed włożeniem do piekarnika posmarowałam koperty rozmąconym jajkiem z mlekiem. 

TUTAJ przepis na pastę paprykową ze słonecznikiem

Pasta z pieczonej papryki w towarzystwie pieczywa Sonko
Pasta z pieczonej papryki w towarzystwie pieczywa Sonko
Koperty z pieczoną papryką i fetą
Koperty z pieczoną papryką i fetą

Stopień trudności: łatwe

Ilość porcji: 3

Składniki:

3 papryki

oliwa z oliwek

kilka kostek serka feta

suszone zioła

sól i pieprz

1 ząbek czosnku

1 cebula

2 arkusze ciasta francuskiego

1 rozmącone jajko wymieszane z 1 łyżką mleka

 Sposób przygotowania:

Paprykę skrapiamy oliwą i pieczemy w 200°C, co jakiś czas ją przewracając. Będzie gotowa, gdy skórka się przypali, a miąższ będzie miękki. Po upieczeniu wkładamy do woreczka foliowego na jakieś 10 minut. Będzie nam łatwiej ją potem obierać. Po obraniu blendujemy na gładką masę. 

Na patelni podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, dodajemy naszą pastę paprykową. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Chwilę podsmażamy, aby smaki się połączyły. Odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na cieńsze placki i wykrawamy kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy łyżkę pasty i po dwie kostki sera feta. Zlepiamy i smarujemy rozmąconym jajkiem wymieszanym z mlekiem.

Pieczemy w 180°C około 20 minut, aż skórka zrobi się złocista.

ENJOY THE FOOD

Koperty z pieczoną papryką i fetą
Koperty z pieczoną papryką i fetą

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

2 thoughts on “Koperty z pieczoną papryką i fetą”

  1. Ciasto francuskie z przyprawami to ciekawa potrawa, myślę, że taka duża ilość przypraw może spowodować, że ciasto francuskie nie będzie wyczuwalne przez kubki smakowe, gdyż jest dość delikatne.

Comments are closed.