Kociołek rozmaitości dla zabieganych

Kociołek dla zabieganych

Pyszna jesienna zupa z mnóstwem dodatków, które Cię rozgrzeją i nasycą

Wystarczy wszystko pokroić i wrzucić do gara i trochę pogotować. Sama możesz zdecydować jaką gęstość zupy lubisz. Osobiście gotowałam zupę trochę dłużej, bo wolimy bardziej kremową konsystencję.

zBLOGowani.pl

Kociołek rozmaitości dla zabieganych

Porcji: 4-5

Składniki:

ulubiony makaron (u mnie były to niteczki Lubelli)

1 cebula, kostka

3 cm świeżego imbiru, drobna kosteczka

3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

3 bataty, kostka

1 mała cukinia, kostka

garść szpinaku

1 szklanka czerwonej soczewicy

1 puszka mleczka kokosowego

sól, pieprz, chilli

4 szklanki ulubionego bulionu

1 łyżka przyprawy curry

1 łyżeczka kurkumy

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  2. W większym garnku podgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego i podsmażamy cebulkę.
  3. Dodajemy imbir, czosnek, cukinię i bataty. Podsmażamy chwilkę.
  4. Dodajemy przyprawy: curry, kurkumę, chilli, sól, pieprz. Mieszamy.
  5. Dodajemy bulion, soczewicę, mleczko kokosowe. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz i przykrywamy. Gotujemy około 20 minut, aż bataty zmiękną, smaki się połączą. Dodajemy szpinak.
  6. Zwiększamy gaz na max i tym razem bez przykrywki gotujemy kilka minut, aż zupa lekko zgęstnieje.
  7. Podajemy z makaronem.
Kociołek rozmaitości dla zabieganych
Kociołek rozmaitości dla zabieganych

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: