Kociołek kapuściany

Danie jednogarnkowe, proste, nie wymagające wielu składników. Użyłam włoskiej kapusty, resztek niemieckiego salami i pieczonych ziemniaków. Oczywiście, jeśli chodzi o bazę mięsną, to możesz użyć resztek wędlin czy boczku. Wszystko się nada.

Kociołek kapuściany
Kociołek kapuściany

Porcji: 2

1 średniej wielkości kapusta włoska

6 małych ziemniaków

resztki niemieckich salami/ wędliny/ boczek/mięso

1 duża cebula

1 ząbek czosnku

masło kokosowe/ olej kokosowy/ olej słonecznikowy/ inny

sól, pieprz, chilli

Nastawiamy piekarnik na 220°C. Ziemniaki obieramy i kroimy na pół. Wkładamy je do miski i naoliwiamy oliwą, solimy, doprawiamy pieprzem. Pieczemy około 25minut, do miękkości.

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju razem z kiełbaskami i poszatkowanym czosnkiem. Gdy cebula będzie rumiana, dodajemy poszatkowaną kapustę i dolewamy 1/2 szklanki wody. Przykrywamy, zmniejszamy ogień na minimum i dusimy. Co kilka  minut mieszamy. Gdy kapusta już dobrze zmięknie a smaki ładnie się połączą dodajemy upieczone ziemniaki, znów mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą, pieprzem, chilli. Ponownie przykrywamy patelnie i dusimy dosłownie kilka minut.

Kociołek kapuściany
Kociołek kapuściany
Kociołek kapuściany
Kociołek kapuściany

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: