Karmelowy budyń wegański

Taki prosty, taki pyszny i tak szybko znika z pucharka.

Karmelowy budyń wegański

Porcji: 3

Składniki:

1 puszka 400 ml mleczka kokosowego 

około 7 łyżek cukru kokosowego

2 łyżki mąki kukurydzianej/ ziemniaczanej

1 1/2 szklanki mleka roślinnego

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku na dużym gazie mieszamy cukier i połowę porcji mleczka kokosowego. Musimy zagotować, zmniejszyć gaz i co jakiś czas mieszając doprowadzić do zgęstnienia syropu. Barwa również powinna zrobić się bardziej brązowa. Ten etap zajmuje około 7-9 minut. Zdejmujemy z ognia.
  2. Dodajemy resztę mleczka kokosowego, mąkę ziemniaczaną oraz ulubione mleko roślinne. Dokładnie mieszamy. Ponownie podgrzewamy, ciągle mieszając. Czekamy, aż masa zgęstnieje jak typowy budyń.
  3. Rozlewamy do pucharków.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

Udostępnij przepis
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest