Karmelowy budyń wegański

Taki prosty, taki pyszny i tak szybko znika z pucharka.

Karmelowy budyń wegański

Porcji: 3

Składniki:

1 puszka 400 ml mleczka kokosowego 

około 7 łyżek cukru kokosowego

2 łyżki mąki kukurydzianej/ ziemniaczanej

1 1/2 szklanki mleka roślinnego

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku na dużym gazie mieszamy cukier i połowę porcji mleczka kokosowego. Musimy zagotować, zmniejszyć gaz i co jakiś czas mieszając doprowadzić do zgęstnienia syropu. Barwa również powinna zrobić się bardziej brązowa. Ten etap zajmuje około 7-9 minut. Zdejmujemy z ognia.
  2. Dodajemy resztę mleczka kokosowego, mąkę ziemniaczaną oraz ulubione mleko roślinne. Dokładnie mieszamy. Ponownie podgrzewamy, ciągle mieszając. Czekamy, aż masa zgęstnieje jak typowy budyń.
  3. Rozlewamy do pucharków.

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: