Karmelizowane jabłka, orzechy włoskie i ricotta

Ciasto jest pyszne. Dość wilgotne, za sprawą dodatku sera ricotty oraz oleju.

Doskonałym wykończeniem jest tutaj wierzch z karmelizowanymi jabłkami oraz orzechami włoskimi.

Polecam też dodać trochę jabłek do środka ciasta.

a poniżej inne moje przepisy na ciasta z jabłkami:

z jabłkami light

ucierane z jabłkami

jabłecznik na miodowych ciastach

Karmelizowane jabłka, orzechy włoskie i ricotta

Forma: okrągła o średnicy 20 cm

Składniki:

wierzch:

1 1/2 szklanki jabłek, plasterki

1/2 szklanki syropu klonowego/miodu

1 łyżka masła/ oleju kokosowego

3/4 szklanki orzechów włoskich

ciasto:

1 1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru (ciasto z tą ilością cukru jest mało słodkie, zatem można zwiększyć do 3/4 szklanki)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 jajka

1 1/2 szklanki sera ricotta/mascarpone/ typu philadelphia

1/2 szklanki oleju roślinnego/ kokosowego (roztopionego)

1 szklanka jabłek pokrojonych w kostkę

1 łyżka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 170 C i wyłóż formę papierem do pieczenia.
  2. Na patelni (średni ogień) roztop masło. Dodaj jabłka i smaż, aż zmiękną (dosłownie kilka minut). Dodaj syrop klonowy i orzechy, wymieszaj i smaż około 3-4 minut.
  3. W  misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia. 
  4. W osobnej misce wymieszaj jajka, ser, olej oraz ekstrakt z wanilli. W dwóch turach dodaj mąkę oraz jabłka i mieszaj tylko to połączenia się składników.
  5. Wylej ciasto na blaszkę a na wierzch dodaj skarmelizowane jabłka orzechy.
  6. Piecz około 45 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.

Karmelizowane jabłka, orzechy włoskie i ricotta
Karmelizowane jabłka, orzechy włoskie i ricotta

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: