Jogurtowe placuszki z kiwi

Jak dla mnie super pomysł na śniadanie. Zwłaszcza na weekendowe śniadanie, bo wtedy nigdzie się nie śpieszę i mogę na przygotowanie śniadania poświęcić więcej czasu.

W tych placuszkach zatopione są plastry świeżego kiwi, ale równie dobrze można użyć np. brzoskwini, jabłka czy banana. Po usmażeniu polecam polać je syropem z agawy lub miodem.

Jogurtowe placuszki z kiwi
Jogurtowe placuszki z kiwi

Porcje: 6 placuszków

Składniki:

1 jajko

100ml jogurtu naturalnego

3/4 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

niecała łyżka oleju kokosowego

3 łyżki ksylitolu

1 kiwi, pokrojone w plastry

syrop z agawy do podania

Sposób przygotowania:

Jajko ubij ze szczyptą soli, dodaj jogurt naturalny, ksylitol, wymieszaj. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszaj. Dodaj podgrzany olej kokosowy, wymieszaj.

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i smaż po 4 placuszki. Na małym ogniu zarumienić jedną stronę i w tym czasie powkładać plastry kiwi. Przewrócić i smażyć do zarumienienia.

Polać syropem z agawy i udekorować kiwi.

Jogurtowe placuszki z kiwi
Jogurtowe placuszki z kiwi

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

1 thought on “Jogurtowe placuszki z kiwi”

  1. Pingback: śliwka węgierka » Placki bananowe z musem malinowym

Comments are closed.