Jesienne ciasto z kruszonką

Tak mi ostatnio posmakowało ciasto marchewkowe, że postanowiłam przygotować kolejne o podobnym smaku.

Choć ciasto jesienne zawiera również marchewkę, to wykończone jest waniliową kruszonką.

Całość pyszna, wilgotna a jednak lekka.

A moje ostatnie ciasto marchewkowe znajdziesz poniżej:

Marchewkowiec z serem

 

Jesienne ciasto z kruszonką

Forma: okrągła średnicy 23 cm

Składniki:

3/4 szklanki oleju 

3/4 szklanki cukru

2 jajka

1 1/4 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu 

1 szklanka tartej marchewki

1 szklanka tartego jabłka

Kruszonka:

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na kruszonkę umieść w misce i palcami zacznij rozcierać, aż uzyskasz formę kruszonki. Odstaw. 
  2. Nastaw piekarnik na 170 C i wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę.
  3. W dużej misce wymieszaj olej oraz cukier. Dodaj jajka i ponownie dokładnie wymieszaj. 
  4. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i powoli i delikatnie wmieszaj te suche składniki w mokre. Nie mieszaj długo tylko do połączenia się produktów.
  5. Wmieszaj marchewkę oraz jabłko.
  6. Wylej ciasto na blaszkę i posyp kruszonką.
  7. Piecz około 30 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.

Jesienne ciasto z kruszonką
Jesienne ciasto z kruszonką

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: