Jajecznica z parmezanem, bazylią i pomidorkami

Czasami oprócz owsianki, puddingów chia, naleśników mam zwyczajnie ochotę na jajka. Bo kiedy jeść jajka smażone jak nie na śniadanie?! To właśnie jajka dodają mi najwięcej energii . Jest mnóstwo kombinacji przyrządzania jajecznicy, ale ja dzisiaj przedstawiam wersję „włoską”, bo posypana świeżo tartym parmezanem, z dodatkiem kilku pomidorków koktajlowych słodkich i doprawiona świeżą aromatyczną bazylią. Jest naprawdę pyszna 🙂

Jajecznica z parmezanem, bazylią i pomidorkami
Jajecznica z parmezanem, bazylią i pomidorkami

Porcji: 1

2 jajka

3 pomidorki koktajlowe

1 łyżka świeżo tartego parmezanu

kilka listków bazyli

2 kromka chleba żytniego

1 łyżeczka oliwy

kilka mielonych płatków chilli

Jajka smażymy na oliwie i dodajemy płatki chilli, doprawiamy solą, pieprzem, posypujemy parmezanem i zajadamy z dodatkami.

Jajecznica z parmezanem, bazylią i pomidorkami
Jajecznica z parmezanem, bazylią i pomidorkami
Jajecznica z parmezanem, bazylią i pomidorkami
Jajecznica z parmezanem, bazylią i pomidorkami

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: