Jagodowa panna cotta z migdałami

To taki deser na szybko. Powstał, że tak powiem, z resztek jagód 🙂

Akurat wystarczyło mi na trzy porcje. Z tym, że jedna bardzo mała, bo dla mojej Antosi.

Oczywiście zamiast jagód, możesz użyć np. malin, wiśni czy truskawek.

Jagodowa panna  cotta z migdałami
Jagodowa panna cotta z migdałami

Porcji: 2

Składniki:

  • 150 g jagód
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 20 g cukru
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku, ale jeśli masz żelatynę w listkach to 2 listki
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki płatków migdałowych do dekoracji
  • kilka świeżych jagód

Zacznij od podgrzania w małym rondelku jagód, soku z cytryny i cukru. Wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z palnika, zblenduj. Jeśli chcesz się pozbyć skórek, wystarczy kilka razy zamieszać rózgą, a skórki same przyczepią się do mieszadła.

Następnie żelatynę zalej małą ilością wody, tak aby ją tylko przykryć. Odstaw na około 10  minut, aby żelatyna napęczniała.

Po napęcznieniu żelatyny podgrzej ją na małym ogniu, tylko do rozpuszczenia, uważaj, aby nie doprowadzić do wrzenia, bo straci swoje żelujące właściwości.

W drugim rondelku doprowadź do wrzenia śmietankę kremówkę i mleko. Zdejmij z palnika. Dodaj zblendowane jagody, rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wszystko wymieszaj. Ostudzony krem podziel między przygotowane salaterki i schłodź w lodówce, najlepiej przez całą noc. Udekoruj migdałami i świeżymi jagodami.

Jagodowa panna  cotta z migdałami
Jagodowa panna cotta z migdałami
Jagodowa panna  cotta z migdałami
Jagodowa panna cotta z migdałami

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: