Jabłkowo-migdałowe prawie bez cukru

Publikując post na facebooku z tym ciastem, wzbudził on ogromne zainteresowanie. I sama już nie wiem, czy ze względu na małą zawartość cukru, czy też takowe połączenie smakowe. Wierzę, że oba czynniki miały duże znaczenie, dlatego nie przedłużając, zapraszam Cię do zapoznania się z przepisem.

Jabłkowo-migdałowe prawie bez cukru

Forma: okrągła o średnicy 20 cm

Składniki:

4 średniej wielkości jabłka, obrane, pokrojone w plastry

1 łyżka cynamonu

1 jajko

4 łyżki cukru

100 g masła, roztopionego

2 łyżki ekstraktu z wanilli

100 g mąki pszennej

75 g mielonych migdałów

2 łyżeczki proszku do pieczenia

6 łyżek mleka

Kruszonka:

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

2 łyżki cukru

Płatki migdałowe do oprószenia

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 175 C i wyłóż papierem formę do pieczenia.
  2. Podsmaż jabłka z cynamonem na suchej patelni, aż cynamon wydzieli aromat, a jabłka lekko  zmiękną.
  3. Utrzyj jajko z cukrem na puszysty krem, dodaj rozpuszczone masło oraz wanilię.
  4. W innej misce wymieszaj mąkę pszenną, mielone migdały oraz proszek do pieczenia.
  5. Do mieszanki jajeczno-maślanej dodawaj w kilku turach mąkę na przemian z mlekiem i delikatnie wszystko mieszaj. Dodaj jabłka i delikatnie wmieszaj je w ciasto.
  6. Wyłóż ciasto na blaszkę.
  7. Wszystkie składniki na kruszonkę umieść w misce i palcami zacznij rozcierać, aż uzyskasz formę kruszonki. Posyp nią ciasto i udekoruj płatkami migdałowymi.
  8. Piecz około 30 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.

Jabłkowo-migdałowe prawie bez cukru
Jabłkowo-migdałowe prawie bez cukru

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: