Jabłkowe muffiny FIT

Bardzo fajne jabłkowe muffiny, dość lekkie, z płatkami owsianymi.

Jabłkowe muffiny FIT
Jabłkowe muffiny FIT

Porcji: 12 muffinek

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej/ pełnoziarnistej

1 szklanka płatków owsianych

2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

1/3 szklanki brązowego cukru/ cukru kokosowego

2 szklanki tartego jabłka (fajnie smakują jabłka kwaskowe w smaku)

2 jajka

1 łyżeczka pasty waniliowej

1/2 szklanki mleka/ mleka roślinnego

1/2 szklanki oleju roślinnego/ kokosowego (użyłam kokosowego)

Nastaw piekarnik na 180°C. Blaszkę na muffiny wyłóż kokilkami.

W większej misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i cukier. Dodaj tarte jabłko i ponownie wymieszaj, aż jabłka się dokładnie obtoczą w mieszance.

W drugiej misce wymieszaj jajka, pastę waniliową, mleko i olej.

Składniki suche wsyp w kilku turach do mieszanki składników mokrych i delikatnie wymieszaj. Uważaj, aby nie przedobrzyć z mieszaniem. Mieszamy tylko do połączenia się składników.

Masę wylewamy do kokilek do 3/4 wysokości kokilki.

Pieczemy około 20 min, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.

Jabłkowe muffiny FIT
Jabłkowe muffiny FIT

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: