Jabłkowe chipsy domowe

Jabłkowe chipsy to dla mnie bardzo wygodne rozwiązanie na drugie śniadanie do pracy, albo jako przekąska przed telewizorem. Jabłkowe chipsy przygotowuję wtedy, kiedy mam za dużo jabłek, albo gdy jabłka, które mi zostały są już za miękkie i należałoby je wtedy właśnie jakoś przerobić. Takie jabłka, to też sposób na kuchenny recycling. I to właśnie kuchenny recycling będzie kolejną kategorią na moim blogu. Koniec już z bezsensownym wyrzucaniem jedzenia, bo tak naprawdę wyrzucamy ciężko zarobione pieniądze.

Ale wracając do chipsów jabłkowych….

Jabłkowe chipsy domowe
Jabłkowe chipsy domowe

Porcji: 4 duże jabłka

Składniki:

4 jabłka (ilość oczywiście dowolna, ale lepiej zrobić więcej, aby wykorzystać cały nagrzany piekarnik)

cynamon/ cukier palmowy kokosowy – opcjonalnie

Nastawiamy piekarnik na 120°C i na kratkę do pieczenia, lub blaszkę wkładamy umyte, pokrojone jabłka. Można posypać je cynamonem. Suszymy 2-3h. Ja suszyłam około 2h, bo wole takie bardziej mięsiste w środku.

Jabłkowe chipsy domowe
Jabłkowe chipsy domowe
Jabłkowe chipsy domowe
Jabłkowe chipsy domowe

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: