Indycze burgery

Czasami mam ochotę na fast fooda, ale wtedy cała dieta i system zdrowego odżywiania poszedłby na marne. Ale cóż, apetyt pozostaje apetytem i należałoby go  zaspokoić.

Tym razem kupiłam mięso mielone  indycze z piersi indyczej.

Nie użyłam żadnego sosu, ale fajnie pasował by tutaj sos czosnkowy lub majonez.

Dodatkiem do burgerów jest słodki groszek, podsmażany na maśle z orzechami włoskimi.

Indycze burgery
Indycze burgery

Porcje: 3

Składniki:

3 bułki z ziarnami

500g mięsa mielonego indyczego z piersi

2 ząbki czosnku

spora garść drobno posiekanej natki pietruszki

1 łyżka posiekanego lubczyku

1 łyżeczka musztardy

Dodatki:

sałata

czerwona cebula

pomidor

ogórek konserwowy

Sposób przygotowania:

Mięso doprawiamy czosnkiem, musztardą, pietruszką, lubczykiem oraz solą i pieprzem. Można dodać trochę wody. Dobrze wyrobić i uformować 3 burgery.

Burgery smażymy na patelni grillowej z dodatkiem oleju około 5 minut z każdej strony.

Bułki wstawiamy do piekarnika, aby się lekko podpiekły.

Układamy burgera wedle swojego upodobania, ja dodałam dużo sałaty, cebulę, ogórka oraz pomidora.

Indycze burgery
Indycze burgery

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: