Indycze burgery

Czasami mam ochotę na fast fooda, ale wtedy cała dieta i system zdrowego odżywiania poszedłby na marne. Ale cóż, apetyt pozostaje apetytem i należałoby go  zaspokoić.

Tym razem kupiłam mięso mielone  indycze z piersi indyczej.

Nie użyłam żadnego sosu, ale fajnie pasował by tutaj sos czosnkowy lub majonez.

Dodatkiem do burgerów jest słodki groszek, podsmażany na maśle z orzechami włoskimi.

Indycze burgery
Indycze burgery

Porcje: 3

Składniki:

3 bułki z ziarnami

500g mięsa mielonego indyczego z piersi

2 ząbki czosnku

spora garść drobno posiekanej natki pietruszki

1 łyżka posiekanego lubczyku

1 łyżeczka musztardy

Dodatki:

sałata

czerwona cebula

pomidor

ogórek konserwowy

Sposób przygotowania:

Mięso doprawiamy czosnkiem, musztardą, pietruszką, lubczykiem oraz solą i pieprzem. Można dodać trochę wody. Dobrze wyrobić i uformować 3 burgery.

Burgery smażymy na patelni grillowej z dodatkiem oleju około 5 minut z każdej strony.

Bułki wstawiamy do piekarnika, aby się lekko podpiekły.

Układamy burgera wedle swojego upodobania, ja dodałam dużo sałaty, cebulę, ogórka oraz pomidora.

Indycze burgery
Indycze burgery

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

Udostępnij przepis
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest