Gulasz wołowy ze śliwką suszoną

Gulasz wołowy ze śliwką suszoną

Kolejne danie z książki Kingi Paruzel pt:” Nie…zwykła kuchnia, bo każdy jest inny”.

Danie bardzo przypadło nam do… do podniebienia i z pewnością jeszcze nie raz to ugotuje.

Gulasz wołowy ze śliwką suszoną
Gulasz wołowy ze śliwką suszoną

Porcje: 4

Składniki:

500g dobrej jakości wołowiny

100g śliwek suszonych

100g pieczarek

2 żółte papryki

4 ząbki czosnku

500ml sosu  pomidorowego

1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

1 marchewka

400ml bulionu wołowego

natka pietruszki

2 łyżki mąki pszennej

3 łyżki oleju rzepakowego

2 liście laurowe

ziele angielskie

pieprz ziarnisty

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w kostkę. Dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć mąką pszenną.

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego i smażyć mięso porcjami. Odkładać je do dużego garnka.

Na tej samej patelni smażyć około 4 minut cebulę i marchewkę pokrojoną w talarki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieczarki.

Warzywa dodać do garnka z mięsem i zalać bulionem, dusić na małym ogniu ok. 15 min.

Dodać liście laurowe, ziele angielskie, śliwki suszone oraz pieprz ziarnisty i słodką mieloną paprykę. Dodać sos pomidorowy. Gotować, aż wszystko zmięknie, a smaki się połączą.

15 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną w paseczki paprykę oraz świeżą natkę pietruszki.

Doprawić solą oraz pieprzem.

Gulasz wołowy ze śliwką suszoną
Gulasz wołowy ze śliwką suszoną
Gulasz wołowy ze śliwką suszoną
Gulasz wołowy ze śliwką suszoną