Gulasz wołowy ze śliwką suszoną

Kolejne danie z książki Kingi Paruzel pt:” Nie…zwykła kuchnia, bo każdy jest inny”.

Danie bardzo przypadło nam do… do podniebienia i z pewnością jeszcze nie raz to ugotuje.

Gulasz wołowy ze śliwką suszoną
Gulasz wołowy ze śliwką suszoną

Porcje: 4

Składniki:

500g dobrej jakości wołowiny

100g śliwek suszonych

100g pieczarek

2 żółte papryki

4 ząbki czosnku

500ml sosu  pomidorowego

1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

1 marchewka

400ml bulionu wołowego

natka pietruszki

2 łyżki mąki pszennej

3 łyżki oleju rzepakowego

2 liście laurowe

ziele angielskie

pieprz ziarnisty

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w kostkę. Dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć mąką pszenną.

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego i smażyć mięso porcjami. Odkładać je do dużego garnka.

Na tej samej patelni smażyć około 4 minut cebulę i marchewkę pokrojoną w talarki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieczarki.

Warzywa dodać do garnka z mięsem i zalać bulionem, dusić na małym ogniu ok. 15 min.

Dodać liście laurowe, ziele angielskie, śliwki suszone oraz pieprz ziarnisty i słodką mieloną paprykę. Dodać sos pomidorowy. Gotować, aż wszystko zmięknie, a smaki się połączą.

15 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną w paseczki paprykę oraz świeżą natkę pietruszki.

Doprawić solą oraz pieprzem.

Gulasz wołowy ze śliwką suszoną
Gulasz wołowy ze śliwką suszoną
Gulasz wołowy ze śliwką suszoną
Gulasz wołowy ze śliwką suszoną

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: