Groszkowy hummus z lubczykiem

I kolejny przepis powstał z racji czyszczenia lodówki i zamrażarki z resztek.

Cała paczka mrożonego groszku została smacznie spożytkowana i dość szybko skonsumowana.

A poniższy hummus można zajadać np. z tostem, z chlebkiem razowym lub innymi obiadowymi dodatkami. Świetnie pasuje również do grillowanych mięs.

Groszkowy hummus z lubczykiem

Porcji: 2 szklanki

Składniki:

2 szklanki mrożonego groszku, zalanego ciepłą wodą, odcedzonego

2 łyżki dobrej pasty tahini

2 łyżki soku z cytryny

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

3 łyżki świeżego lubczyku

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki umieść w naczyniu od blendera i dokładnie zmiksuj na gładki krem. Spróbuj i ewentualnie dodaj soku z cytryny lub soli.
  2. Zajadaj 🙂

Groszkowy hummus z lubczykiem
Groszkowy hummus z lubczykiem

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: