Groszkowe placuszki z kozim serem

Cała paczka groszku była do wykorzystania. Część wzięłam do hummusu groszkowego a część postanowiłam wykorzystać do takich właśnie placuszków, które swoją drogą zostały spałaszowane w całości przez mojego męża. 

Groszkowe placuszki z kozim serem

Porcji: około 12 małych placuszków

1 szklanka = 250 ml

Składniki:

1 1/2 szklanki zielonego groszku

2 jajka

3/4 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki świeżego lubczyku/koperku/natki pietruszki

1 cebula, pokrojona w kostkę

3/4 szklanki koziego sera/feta

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę należy zrumienić na patelni na małej ilości oleju.
  2. Jeśli masz groszek mrożony, to należy go najpierw gotować przez około 5 minut.
  3. Do naczynia od blendera dodajemy mąkę, proszek, podsmażoną cebulkę, jajka, odcedzony groszek (połowę porcji) i lubczyk. 
  4. Miksujemy na gładki krem. Gdy ciasto jest gotowe, dodajemy resztę groszku i pokruszony ser. Delikatnie łyżką mieszamy.
  5. Smażymy na rozgrzanej patelni, na małej ilości oleju, na średnio-małym gazie z obu stron na złoty kolor.
  6. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Groszkowe placuszki z kozim serem

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: