Grillowane boczniaki z parmezanem

Grillowane boczniaki z parmezanem

I tak robiąc zakupy, natknęłam się na sporawą tackę właśnie z boczniakami. Hmmm…. postanowiłam spróbować, bo nigdy wcześniej nie miałam z nimi do czynienia. I za bardzo nie wiedziałam jak się za nie zabrać. Pomysłem zabłysnął mój Małżonek i tak powstały grillowane boczniaki.

Grillowane boczniaki z parmezanem
Grillowane boczniaki z parmezanem

Porcji: 2

Składniki:

270g boczniaków

oliwa z oliwek

garść posiekanej natki pietruszki

3  małe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

pół szklanki świeżo tartego parmezanu

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Rozgrzej patelnię grillową i smaż boczniaki tak długo, aż pojawią się ciemne paski na nich. Dopraw solą.

Teraz zrób marynatę: wymieszaj oliwę około 4 łyżki, natkę pietruszki, czosnek, szczyptę soli. Tak przygotowaną marynatą posmaruj boczniaki i jeszcze chwilę je podsmażaj. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Gotowe boczniaki wyłóż na talerz i posyp świeżo tartym parmezanem.

Grillowane boczniaki z parmezanem
Grillowane boczniaki z parmezanem
Grillowane boczniaki z parmezanem
Grillowane boczniaki z parmezanem