Gougeres – ptysie serowe-francuska przekąska

 Gougeres Goug?res- ptysie serowe-francuska przekąska

Gougeres, Goug?res to inaczej ptysie serowe. Jest to tradycyjna francuska przekąska podawana zwykle do wina. Oryginalnie ptysie serowe  powinny być zrobione z sera gruyere, i tak też właśnie Jonni to zrobił  🙂

Szczerze polecam ten przepis, bo jak Jonni coś gotuje, to zawsze jest pysznie.

Te wytrawne bułeczki serowe, można też łączyć z zupami lub różnymi dipami.

Gougeres
Gougeres

Składniki:

8 łyżek stołowych masła (w małych kostkach)

Niecała szklanka mleka

Sól i świeżo mielony biały pieprz

1 szklanka mąki

4 jajka (temp. pokojowa)

1,5 szklanki startego już sera gruyere

Sposób przygotowania:

Nagrzać piekarnik do 210stopni C. Podgrzać masło, mleko i pół szklanki wody. Przyprawić solą i pieprzem. Zagotować. Dodać do tej mieszanki całą mąkę i mieszać drewnianą łyżką, aż utworzy się kula ciasta, a na dnie garnka pojawi się biała warstwa. Przełożyć do miski i odstawić na chwilę, aby ostygło. Do wyrobionego ciasta dodawaj po jednym jajku, ale zwróć uwagę, na to, aby każde jajko dobrze się połączyło z ciastem. Na koniec dodać starty ser i wymieszać. Na papierze do pieczenia ułóż łyżką uformowane kulki (w odstępach około 2 cm). Posmaruj kulki mlekiem i posyp serem. Piecz, dopóki kulki nie podwoją się, czyli około 20- 25 min. SMACZNEGO

 

Zobacz także pyszne chlebki Naan Z Cebulką

Chlebki Naan Z Cebulką
Chlebki Naan Z Cebulką

Koperty z pieczoną papryką

Koperty z pieczoną papryką i fetą
Koperty z pieczoną papryką i fetą

Libańskie pierożki

Pierożki libańskie
Pierożki libańskie

Chaczapuri

Chaczapuri
Chaczapuri

 

[wysija_form id=”1″]

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

1 thought on “Gougeres – ptysie serowe-francuska przekąska”

Comments are closed.