Gołąbki z trochę innym ryżem

Niby zwykle gołąbki z mięsem, ale jednak troszkę  inne. Polane pysznym, gęstym pomidorowo- koperkowym sosie.

Dlaczego „z trochę innym ryżem”, bo ryż gotuje się na cebuli na patelni i dzięki temu jest taki aromatyczny. 

Pomysł na sos pochodzi z inspiracji po obejrzeniu „Kuchennych Rewolucji”. W jednym z odcinków był właśnie przygotowany sos pomidorowy z ogromną ilością świeżego koperku.

Tym razem użyłam białej kapusty, ale zdecydowanie polecam kapustę włoską.

Gołąbki z trochę innym ryżem
Gołąbki z trochę innym ryżem

Składniki:

1 spora główka kapusty włoskiej

700g dobrej jakości wieprzowiny, użyłam polędwicy

1 szklanka ryżu białego

1 duża cebula

Na sos:

dwa słoiczki dobrego sosu pomidorowego, lub pasty pomidorowej

2 pęczki świeżego koperku

1 cebula

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Z kapusty usunąć głąb. I gotować kapustę około 5 minut, a potem zostawić ją we wrzątku, poczekać aż przestygnie. Przy zdejmowaniu liści delikatnie ścinać gruby nerw.

Cebulę posiekać na drobne kawałki i obsmażyć na złoty kolor. Wsypać ryż i go zeszklić cały czas mieszając. Dolać szklankę wody, wymieszać i gotować na małym ogniu, aż ryż wchłonie wodę, następnie znów dolać około pół szklanki wody i gotować, aż znowu ryż wchłonie wodę. Ryż ma być ugotowany na półtwardo, bo później dojdzie w piekarniku. Przestudzić ryż i wymieszać z surowym mięsem mielonym. Doprawiamy solidnie solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Zawijamy gołąbki i układamy w naczyniu żaroodpornym na niepotrzebnych liściach kapusty. Układamy ciasno i zalewamy do połowy wodą, w której była obgotowana kapusta.

Pieczemy w 140°C około 90minut.

Sos:

Na patelni obsmażamy na złoto pokrojoną cebulkę, czosnek i dodajemy pastę pomidorową lub dobry sos pomidorowy, gotujemy chwilę i wszystko blendujemy. Dodajemy na koniec posiekany koperek.

ENJOY THE FOOD

Gołąbki z trochę innym ryżem
Gołąbki z trochę innym ryżem

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

3 thoughts on “Gołąbki z trochę innym ryżem”

  1. Uwielbiamy gołąbki. Są cudowne w smaku. Nigdy bym z nich nie zrezygnował. Ostatnio sam robiłem gołąbki i twoje wyglądają równie apetycznie. Pozdrawiam.

Comments are closed.