Gofry chrupiące- przepis podstawowy

Często moje czytelniczki pytają mnie jaki jest sposób na chrupiące gofry. Czy odpowiednia gofrownica? A może specjalne ciasto? I czemu po kilku minutach robią się zwyczajnie sflaczałe?

Od zawsze przygotowuję gofry według jdnej i tej samej receptury. Receptury mojej Mamy. A i gofrownicę mam naprawdę najzwyklejszą.

Gofry chrupiące- przepis podstawowy
Gofry chrupiące- przepis podstawowy

Porcji: 4 okrągłe gofry, gdzie każdego możesz podzielić na 4 mniejsze

1 szklanka = 250 ml

Składniki:

1 jajko

1 szkl mleka

1 1/3 szkl mąki pszennej

3 łyżki masła, roztopionego, przestudzonego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzewmay gofrownicę i lekko ją naoliwiamy.
  2. Wszystkie składniki mieszamy w misce (nie za długo). Ciasto ma mieć dość gęstą konsystencje.
  3. Smażymy porcjami (zawsze smażę gofry trochę dłużej, lekko je przypiekając), a usmażone gofry układamy na kratce!!! (dzięki czemu ładnie odparują i pozostaną chrupkie)
  4. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
  5. Gofry chrupiące- przepis podstawowy

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: