Gniazdka bezowe ala jajko sadzone

Prosty deser. Szczególnie polecam go wielbicielom bezy, bo rozpływa się w ustach.

Gniazdka bezowe ala jajko sadzone

Porcji: Kilka dużych gniazdek bezowych (wielkości pięści)

Uwaga: na bezy nakładamy krem tuż przed podaniem, inaczej się rozmiękną

1 szklanka= 250 ml

Składniki:

beza:

4 białka

1 szklanka drobnego cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka pasty waniliowej (opcjonalnie)

krem:

3/4 szklanki śmietany kremówki

3/4 szklanki serka mascarpone

3 łyżki cukru pudru

dekoracja:

kilka połówek soczystych brzoskwiń z puszki

(jeśli masz możliwość kupienia takich z obniżoną zawartością

cukru, to będą pasowały idealnie)

Sposób przygotowania:

  1. Beza: Nastawiamy piekarnik (najlepiej z termoobiegiem ) na 100 C i wykładamy papierem do pieczenia duże blaszki.
  2. Ubijamy mikserem pianę na sztywno, dodajemy łyżka po łyżce cukier (wciąż ubijając na dużych obrotach) oraz pastę waniliową. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, a masa bezowa będzie sztywna i lśniąca, to delikatnie dodajemy mąkę ziemniaczaną.
  3. Przekładamy masę do szprycy i wyciskamy gniazdka na przygotowanej wcześniej blaszce.
  4. Suszymy około 70 minut (lub dłużej, w zależności od piekarnika). Beza jest wysuszona (gotowa), gdy próbując ściągnąć ją z blaszki, odrywa się gładko od papieru.
  5. Krem: W misie od miksera ubijamy śmietanę wraz z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy do uzyskania gładkiej masy (mieszamy delikatnie, aby masa nam się nie rozrzedziła. Jeśli tak się stanie, to należy ją umieścić w lodówce na około 60 minut)
  6. Gotowe bezy smarujemy kremem i na wierzch nakładamy brzoskwinię.
  7. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Gniazdka bezowe ala jajko sadzone
Gniazdka bezowe ala jajko sadzone

 

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: