Frittata z jarmużem na zielonych

Choć jarmuż nie należy do moich ulubionych warzyw, to w formie frittaty smakował wyśmienicie. Dodatkowo bardzo dobrze frittata smakuje z sałatką z zielonych liści przeróżnej sałaty.

Frittata z jarmużem na zielonych
Frittata z jarmużem na zielonych

Porcji: 4

Składniki:

5 liści jarmużu

6 jajek

4 łyżki mleka

1 ząbek czosnku

130g tartego sera, np. mozzarelli

20g tartego parmezanu

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 180° C. Jarmuż umyć, odkroić twarde łodyżki. Pokroić na mniejsze kawałki.

W miseczce roztrzepać widelcem jajka z mlekiem, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekany czosnek, podsmażyć chwilkę, dodać jarmuż . Podsmażać na małym ogniu około 6 minut, aż jarmuż zmięknie i zmniejszy objętość.

Na patelnię wlewamy masę jajeczną, dodajemy tarty ser. Smażymy około 3 minut na małym ogniu.

Całość wstawiamy do piekarnika  na około 15 minut.

Podawać na sałacie.

Frittata z jarmużem na zielonych
Frittata z jarmużem na zielonych

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

1 thought on “Frittata z jarmużem na zielonych”

Comments are closed.