Francuska zupa cebulowa

A tutaj przepis na wyśmienitą zupę cebulową z serem gruyere. Mistrzem w przyrządzeniu tej zupy jest mój Narzeczony i to jego przepis dzisiaj opublikuje.

Chcę tylko zaznaczyć, że zupę warto ugotować na prawdziwym bulionie z ekologicznego kurczaka. To bardzo wpływa na smak tej zupy.

Francuska zupa cebulowa
Francuska zupa cebulowa

Porcji: 4

Składniki:

10 średnich cebul

ok. 1l bulionu z kurczaka

oliwa (3 łyżki)

masło (3 łyżki)

świeży tymianek

200g sera gruyere

1 szklanka piwa jasnego

1 bagietka

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w piórka. Na średnim ogniu, w dużym garnku rozgrzewamy oliwę oraz masło i dodajemy cebulę. Cebula ma zmięknąć i przybrać złoty kolor. Może to potrwać nawet 40 minut. Co jakiś czas należy mieszać,aby nie przypalić cebuli.

Nastawiamy piekarnik na 170° C.

Do miękkiej cebuli dodajemy piwo i zmniejszamy ogień. Chwilę później dodajemy bulion i listki tymianku. My zazwyczaj dajemy sporą ilość, więc to zależy od Was. Gotujemy około 10 minut, aż smaki się połączą.

Ser trzemy na grubych oczkach, a bagietkę kroimy na dość  grube kromki.

Zupę nalewamy do miseczek i dodajemy bagietkę i tarty ser.

Zapiekamy około 10 minut, aż ser się ładnie rozpuści.

Francuska zupa cebulowa
Francuska zupa cebulowa

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: