Fioletowe makaroniki

To moje pierwsze makaroniki, wykonane metodą francuską. Wydaje mi się prostsza od metody włoskiej.

Makaroniki są dość trudnym deserem, ale ja je uwielbiam. Pierwszy raz jadłam je w Hiszpanii, w Marbelli – A tutaj fotki- zrobiłam fotki, bo były takie piękne i smakowite.

Makaroniki Marbella
Makaroniki Marbella
Makaroniki Marbella
Makaroniki Marbella
Fioletowe makaroniki
Fioletowe makaroniki

A tutaj takie moje bardzo skromne makaroniki. Ale muszę przyznać, że wyszły bardzo dobre. Oczywiście muszę w przyszłości popracować nad kształtem, ale już pierwszy krok za mną.

Porcji: około 30szt (w zależności od wielkości)

Składniki:

3 białka

50g cukru drobno mielonego

200g cukru pudru

110g mielonych migdałów lub mąki migdałowej ( ale to jest to samo, mam w domu i mąkę i migdały- nie widzę różnicy)

u mnie barwnik fioletowy Wiltona

Krem:

300g serka kremowego pełnotłustego- używam zazwyczaj Philadelphi

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka miękkiego masła

kropelka fioletowego barwnika- opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Przygotuj dwie duże blaszki i wyłóż je papierem do pieczenia (ja wyłożyłam blaszki matami teflonowymi).

Zaczynamy od ubicia białek na sztywno. Trzeba je naprawdę mocno ubić (od tego zależy, gęstość  masy- gdy, będzie za rzadka, to makaroniki będą się rozlewać na blaszce.

Pod koniec ubijania dodajemy cukier- łyżka po łyżce. Dalej ubijamy jeszcze przez chwilę.

W drugiej misce mieszamy cukier puder i mielone migdały. Następnie dodajemy je do ubitego białka. Wszystko delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, aż składniki ładnie się połączą.

Tak przygotowaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy w około 3cm odstępach na papier do pieczenia. Teraz pozostawiamy makaroniki na jakąś godzinkę, aby ładnie wyschły.

Nastawiamy piekarnik na 150 stopni C. Gdy makaroniki już obeschną pieczemy je około 10 minut. Upieczone wyjąć i pozostawić do ostudzenia.

Krem:

Ubijamy mikserem serek kremowy i dodajemy bardzo miękkie masło i cukier puder. Dalej ubijamy kilka minut. Odstawić masę na jakieś 20minut do lodówki.

Już teraz zostało nam tylko przełożenie makaroników.

Fioletowe makaroniki
Fioletowe makaroniki

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

Udostępnij przepis
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest