Fioletowa zupa

Myślę, że niedoceniana jest kapusta czerwona. Bo tylko spójrzcie jaka piękna zupa- krem z niej powstała. Bardzo pożywna, z pietruszkowymi kluseczkami.

Choć podchodziłam do tego pomysłu sceptycznie, to jednak musiałam coś zrobić ze sporym zapasem kapusty. Zupa tak nam posmakowała, że dwa dni później ponownie wylądowała na naszym stole.

Wcześniej podawałam już przepis na boczek na musie z czerwonej kapusty, również polecam.

Fioletowa zupa
Fioletowa zupa

Porcji: 4

Składniki:

1 mała czerwona kapusta

1 duża czerwona cebula

3 ziemniaki

3 ząbki czosnku

800ml bulionu

śmietana kremówka

sól, pieprz, świeży lubczyk

oliwa

Kluseczki pietruszkowe:

200g serka philadelhia

1 szklanka mąki pszennej

garść bardzo drobno posiekanej natki pietruszki

sól

Sposób przygotowania:

Na oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, po krótkim czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i poszatkowaną kapustę. Solimy, pieprzymy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodajemy bulion  i gotujemy wszystko do miękkości. Dodajemy świeży lubczyk,  około pół szklanki śmietany i mieszamy. Wszystko dobrze miksujemy .

Kluseczki:

Serek mieszamy z mąką, solą, pieprzem i garścią bardzo drobno poszatkowanej natki pietruszki. Wszystko dobrze zagniatamy.

Ciasto rolujemy tak jak na kopytka i kroimy na drobne kluseczki. Gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy kluseczki wypłyną to należy je jeszcze pogotować około 5 minut.

Fioletowa zupa
Fioletowa zupa

 

 

 

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

1 thought on “Fioletowa zupa”

Comments are closed.