Filet z kurczaka w parmezanie

Filet z kurczaka w panierce z parmezanu.

Bez bułki tartej, bez mąki, tylko i wyłącznie tarty świeży parmezan.

Filet z kurczaka w parmezanie

Składniki:

filet z kurczaka (zwykle przekrawam filet na dwa lub 3 kotleciki, aby były cienkie i szybko się smażyły)

1 jajko

1 szklanka świeżo tartego parmezanu

sól, pieprz, papryka

olej do smażenia np.kokosowy

Sposób przygotowania:

  1. Filety z kurczaka kroimy na cienkie kotleciki (nie tłuczemy) i doprawiamy delikatnie solą, pieprzem, papryką. Soli używamy oszczędnie, gdyż parmezan dość słony.
  2. W misce rozmącamy jajko.
  3. W drugiej misce umieszczamy wiórki parmezanu.
  4. Obtaczamy filet w jajku i bardzo dokładnie w parmezanie.
  5. Smażymy na rozgrzanym oleju na średnio- małym gazie na złoty kolor z obu stron.
  6. Podajemy z ulubionymi dodatkami np ziemniakami takimi jak tutaj.
Filet z kurczaka w parmezanie
Filet z kurczaka w parmezanie

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

2 thoughts on “Filet z kurczaka w parmezanie”

Comments are closed.