Fasolka szparagowa po libańsku

Już jakieś libańskie potrawy mam na blogu, i teraz przyszedł czas na fasolkę.

Jest to w zasadzie przekąska, która fajnie komponuje się z mięsem, ryżem czy nawet makaronem. Można też zajadać jako samodzielną przystawkę.

Fasolka szparagowa po libańsku

Porcji: 3

Składniki:

ok 250 g fasolki szparagowej, pokrojonejna mniejsze długości

1 duża cebula, poszatkowana w kostkę

5 ząbków czosnku, pokrojonych w grubsze plastry

3/4 puszki pomidorów w puszce

oliwa do smażenia

sól, pieprz,

1 łyżeczka cukru

szczypta mielonego kuminu

Sposób przygotowania:

  1. Na dużej patelni, na oliwie,  podsmażamy kilka minut cebulę. Gdy zacznie robić się miękka dodajemy resztę składników i smażymy kilka minut, co jakiś czas mieszając. Przykrywamy patenię, zmniejszamy gaz na minimum i dusimy, aż fasolka będzie miękka. Mieszamy co jakiś czas.
  2. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Fasolka szparagowa po libańsku

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: