Już jakieś libańskie potrawy mam na blogu, i teraz przyszedł czas na fasolkę.
Jest to w zasadzie przekąska, która fajnie komponuje się z mięsem, ryżem czy nawet makaronem. Można też zajadać jako samodzielną przystawkę.

Porcji: 3
Składniki:
- ok 250 g fasolki szparagowej, pokrojonejna mniejsze długości
- 1 duża cebula, poszatkowana w kostkę
- 5 ząbków czosnku, pokrojonych w grubsze plastry
- 3/4 puszki pomidorów w puszce
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta mielonego kuminu
Sposób przygotowania:
- Na dużej patelni, na oliwie, podsmażamy kilka minut cebulę. Gdy zacznie robić się miękka dodajemy resztę składników i smażymy kilka minut, co jakiś czas mieszając. Przykrywamy patenię, zmniejszamy gaz na minimum i dusimy, aż fasolka będzie miękka. Mieszamy co jakiś czas.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów: