Fasolka szparagowa po libańsku

Udostępnij przepis
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Już jakieś libańskie potrawy mam na blogu, i teraz przyszedł czas na fasolkę.

Jest to w zasadzie przekąska, która fajnie komponuje się z mięsem, ryżem czy nawet makaronem. Można też zajadać jako samodzielną przystawkę.

Fasolka szparagowa po libańsku

Porcji: 3

Składniki:

  • ok 250 g fasolki szparagowej, pokrojonejna mniejsze długości
  • 1 duża cebula, poszatkowana w kostkę
  • 5 ząbków czosnku, pokrojonych w grubsze plastry
  • 3/4 puszki pomidorów w puszce
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta mielonego kuminu

Sposób przygotowania:

  1. Na dużej patelni, na oliwie,  podsmażamy kilka minut cebulę. Gdy zacznie robić się miękka dodajemy resztę składników i smażymy kilka minut, co jakiś czas mieszając. Przykrywamy patenię, zmniejszamy gaz na minimum i dusimy, aż fasolka będzie miękka. Mieszamy co jakiś czas.
  2. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Fasolka szparagowa po libańsku
Print Friendly, PDF & Email

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

Udostępnij przepis
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest