Ekspresowe pierniczki (wegańskie)

Udostępnij przepis
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

W końcu jest ten czas kiedy mogę przygotować i przetestować kilka przepisów na świąteczne wypieki, ale w wersji wegańskiej.

Te świąteczne choineczki naprawdę łatwo przygotować i mogą też być fajną przygodą na spędzenie czasu z dzieckiem. Wystarczy ulubiona foremka i trochę czasu.

Dodatkowo upieczone pierniczki możesz udekorować kolorowymi pisakami.

Ciasteczka zniknęły bardzo szybko. Nie zdążyłam ich nawet policzyć.

Ekspresowe pierniczki (wegańskie)

Ilość ciasteczek: około 25 szt

Składniki:

  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • 1/2 szklanki ksylitolu/ cukru/ cukru kokosowego- użyłam cukru kokoswego, stąd moje choinki są lekko brązowe
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misie od miksera i ucieramy, aż ciasto zacznie się brylować (jeśli będzie zbyt suche, należy dolać 2-3 łyżki zimnej wody) i następnie już rękoma zagniatamy z ciasta kulę.
  2. Nastawiamy piekarnik na 175 C a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 5 mm i wykrawamy ulubione kształty.
  4. Pieczemy około 15 minut lub do zarumienienia.
  5. Wystudzone ciastka przekładamy na talerz lub kratę i dekorujemy np. kolorowymi pisakami.
Print Friendly, PDF & Email

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

Udostępnij przepis
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Twój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *