W końcu jest ten czas kiedy mogę przygotować i przetestować kilka przepisów na świąteczne wypieki, ale w wersji wegańskiej.
Te świąteczne choineczki naprawdę łatwo przygotować i mogą też być fajną przygodą na spędzenie czasu z dzieckiem. Wystarczy ulubiona foremka i trochę czasu.
Dodatkowo upieczone pierniczki możesz udekorować kolorowymi pisakami.
Ciasteczka zniknęły bardzo szybko. Nie zdążyłam ich nawet policzyć.


Ilość ciasteczek: około 25 szt
Składniki:
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
- 1/2 szklanki ksylitolu/ cukru/ cukru kokosowego- użyłam cukru kokoswego, stąd moje choinki są lekko brązowe
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki umieszczamy w misie od miksera i ucieramy, aż ciasto zacznie się brylować (jeśli będzie zbyt suche, należy dolać 2-3 łyżki zimnej wody) i następnie już rękoma zagniatamy z ciasta kulę.
- Nastawiamy piekarnik na 175 C a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 5 mm i wykrawamy ulubione kształty.
- Pieczemy około 15 minut lub do zarumienienia.
- Wystudzone ciastka przekładamy na talerz lub kratę i dekorujemy np. kolorowymi pisakami.
Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów: