A w tym daniu kryje się wiele smaków i kolorów. Pierwszy raz przygotowałam ryż dziki i muszę przyznać, że smakował mi, ale za serce nie chwycił. Aby polepszyć trochę jego smak, ugotowałam go wcześniej, a później podsmażyłam ryż z cebulką i czosnkiem.
Jeśli chodzi o roladki z kurczaka, to oczywiście możesz nadziać je czym tylko chcesz. Ja akurat miałam pod ręką paprykę i parmezan. A dressing? Przepis na dressing podebrałam Sałatce Uczta Cezara.
Zatem do dzieła 🙂

Porcji: 2
Składniki:
Ryż:
1 torebka ryżu dzikiego (użyłam Sonko)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Roladki z kurczaka:
2 filety z kurczaka
1 mała czerwona papryka
2 łyżki tartego parmezanu
mąka do obtoczenia roladek
oliwa do smażenia
przyprawa do kurczaka
Bazyliowy dressing:
1 ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
2 łyżki tartego parmezanu
2 filetów anchois
3 łyżki jogurtu naturalnego fat free
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 łyżeczka musztardy angielskiej lub dijon
3 łyżki świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
Ryż ugotuj wcześniej, aby zdążył ostygnąć.
Nastaw piekarnik na 180? C.
Rozbij filety z kurczaka i przypraw dobrze mięso. Na środku każdego płata mięsa ułóż kawałeczki papryki i parmezan. Zwiń dokładnie w roladkę i obtocz obficie w mącę.Smaż na rozgrzanej patelni (oleju wlej tak na około 0,5 cm).
Smaż krótko z każdej strony na czerwony kolor. Następnie przełóż roladki do brytfanki nasmarowanej oliwą i piecz w nagrzanym piekarniku około 20minut.
Dressing:
Wszystkie składniki wkładamy do wysokiego naczynia i blendujemy.
Na patelni, na oliwie podsmaż cebulkę i czosnek. Smaż kilka minut, aż cebula zmięknie. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj i dodaj natkę pietruszki. Przypraw solą i pieprzem. Smaż tylko kilka minut.
Smacznego 🙂
Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów: