Dyniowe kluski śląskie z witaminami

Kluski śląskie w jesiennym wydaniu.

Aby urozmaicić kluski śląskie proponuję użyć pieczonej dynii, jako dodatkowego składnika.

I, aby nie być monotonnym, to zamiast dyni możemy użyć pieczonego buraka czy zmiksowanego szpinaku.

Taki dodatek to dodatkowe wartości odżywcze dla naszego organizmu.

Jeszcze wspomnę, że na blog jest pyszny przepis na makaron również z dynią. Przepis jest tutaj.

Przepis na sos ze świeżych grzybów znajdziesz tutaj.

Dyniowe kluski śląskie z witaminami

Porcji: kilka

Składniki:

1 kg ziemniaków

300 g -400 g pure z pieczonej dyni

mąka ziemniaczana (w zależności ile masy ziemniaczanej będzie)

sól, pieprz, chilli, czosnek

oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Nastawiamy piekarnik na 200 C a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Dynię (wydrążamy pestki) kroimy w grube plastry i układamy na blaszce. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i mieszamy z czosnkiem (2 ząbki) przeciśniętym przez praskę.
  3. Pieczemy około 45 minut lub do miękkości.
  4. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
  5. Upieczoną dynię miksujemy blenderem na gładkie pure i mieszamy ją wraz z utłuczonymi ziemniakami.
  6. Ciasto ziemniaczano- dyniowe dzielimy na 4 i tyle ile objętościowo jest w 1/4  ciasta dosypujemy mąki ziemniaczanej.
  7. Zagniatamy i lepimy kluski.
  8. Gotujemy we wrzątku (osolonym)  około  2 minut od wypłynięcia.
  9. Podajemy np. z prażoną cebulką lub z ulubionym sosem.

Dodatkowe wartości odżywcze w całości dania:

Błonnik: 26 g

Witamina A: 1476 µg

Witamina C: 116.92 mg

Witamina E: 4.598 mg

Witamina K: 25.57 µg

Witamina b1: 1.45 mg

Niacyna: 19.08 mg

Witamina b6: 3.834 mg

Potas: 5681.1 mg

Magnez: 315.5 mg

Mangan: 2.357 mg

Miedź: 2.45 mg

i inne…

Dyniowe kluski śląskie z witaminami

 

 

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

1 thought on “Dyniowe kluski śląskie z witaminami”

  1. Pingback: Sos grzybowy ze świeżych grzybów aromatyzowany ziołami - Marta Mikulewicz

Comments are closed.