Drożdżowy Mikołaj

Taki fajny przepis na Mikołaja. Jest to też dobry pomysł, aby zachęcić dzieci do pomocy i wspólnej zabawy.

Przepis pochodzi z serwisu Pinetrest i zaraz podam linka, jak dokładnie zrobić mikołaja.

Więc cały przepis i instrukcje masz tutaj.

Drożdżowy Mikołaj
Drożdżowy Mikołaj

Składniki:

4 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru

2 opakowania suszonych drożdży

1/2 łyżeczki soli

1/2 szklanki mleka

1/4 szklanki wody

1/4 szklanki masła

2 jajka

2 żółtka

2 rodzynki

barwnik czerwony

Sposób przygotowania:

W dużej misce wymieszaj mąkę (ale tylko 2 szklanki), cukier, drożdże i sól. W małym garnuszku podgrzej mleko, wodę i masło. Masło powinno się rozpuścić. Zamieszaj. Mieszankę składników mokrych dodaj do mieszanki mąki i wymieszaj. Dodaj jajka. Ja wyrabiałam ciasto mikserem ze specjalną końcówką. Masa będzie rzadka i dlatego teraz należy dodać pozostałe 2 szklanki mąki. Wyrabiamy, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 1 godzinę, żeby ładnie wyrosło.

Nastaw piekarnik na 180°C. Ciasto dzielimy na dwie części. A tutaj znajdziesz instrukcje.

1 żółtko wymieszaj z czerwonym barwnikiem. Drugie po prostu roztrzep. Posmaruj ciasto jak na instrukcji powyżej.

Piecz w nagrzanym piekarniku około 15 minut. Pilnuj, żeby się nie przypaliło.

Udanej zabawy 🙂

Drożdżowy Mikołaj
Drożdżowy Mikołaj

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: